Airsoft taktik: Flankera

Airsoft taktik: Flankera. Vad i all sin dar betyder DET? Du har troligtvist hört ordet och du tror kanske att du vet vad ordet betyder, men gör du VERKLIGEN det? Gå runt dem? Smyga upp på dem? Vad händer om dem ser dig? Betyder det att din smyg attack är kaputt?
Vanligtvist är det inte dem du ser som skjuter dig… utan det är dem du inte ser! Generaler och befälhavare tycker om att prata om attackera flanker och bakåtvägen, men vad betyder det för en stackars klåpare i leran med sitt gevär i sina händer?
Det är INTE bara ett fint ord för befälhavare att använda. Flankera är ett grundläggande koncept av beväpnad (och icke beväpnad) strid. Det är inte bara att attacker någon från sidorna eller deras ryggar utan därför att inom en individuell strid behöver dem endast peka deras vapen mot dig och därifrån är plastkastar-festen igång.
Flankering är faktiskt att utnyttja människas svagheter och utmana en persons eller ett lags förmåga till att strida mot olika mål samtidigt effektivt. Människan är oftast sämre på att slå emot olika mål samtidigt i en fientlig miljö än vad dem tror.
Tänk över två saker. Människan har sina två ögon pekandes FRAMÅT och en persons vapen kan endast peka åt ett enda håll. Väldigt simpelt koncept, grundläggande, man behöver inte tänka över den saken. Lägg till att faktum med att personerna “ofta” vill försöka skjuta FÖRBI deras kamrater och du kanske börjar se var det hela handlar om.
Flankering är en väldigt fin konst i att placera någon i en position där motståndaren behöver göra extra mycket arbete för att slå tillbaka mot ett flertalig mål ELLER att göra det helt omöjligt att slå tillbaka mot ett flertalig mål eftersom ögon och vapen kan endast peka åt ett håll, mot ett mål, det betyder att dem måste bestämma sig på vem dem ska skjuta på, och dem kan endast skjuta mot ETT mål. Man brukar också påverkas av något som kallas för tunnel syn, speciellt inom strid (och simulerad strid). Tunnel syn är när en person låser sig på en fiende och koncentrerar sig på att slå ut den fienden och samtidigt ignorerar andra saker som händer runt omkring dem. Amatörer gör det här en hel del, det ligger i människans natur och kräver träning och en högre nivå av tankeverksamhet för att inte falla för denna fälla. Ett proffs har sitt huvud på gångjärn, hela tiden kontrollerar sina sidor och bakåtvägar. Proffs kan dock fortfarande falla för tunnel syn.
Det finns ett flertal sätt att flankera din motståndare. Flankering är lika mycket psykiskt som fysikst och jag kommer gå in i båda aspekterna.

Flankering inom Airsoft: Fysiskt

Denna metod verkar enkel och rakt framåt. Om fienden kan endast se åt och peka deras vapen åt ett håll så tar det tid att titta och peka vapnet åt ett annat håll och nedkämpa ett annat mål. Ju längre ifrån dessa mål är ifrån varandra desto svårare blir det att effektivt kämpa ner dem. Ifall du har två mål och du skjuter på ett av dem så har det mål som inte blir beskjuten gott om tid att rikta in och få ett bra skott på dig. Det är därför alltid dåligt att bekämpa två fiender samtidigt för denna anledning.
Nu om de två målen är ännu längre ifrån varandra så blir det svårare att hålla koll på dem. Det tar endast några få sekunder för att sikta träffsäkert och om du tappar bort en spelare för endast några sekunder så kan det i stort sätt bli väldigt dåligt för dig därför att chansen att dem inte tappade bort dig är stor då du är upptagen med att skjuta på hans kompis och allt han behöver göra är att hålla dig upptagen medans hans kompis hittar en bra position för att nedkämpa dig ifrån.
Självklart förutsätter det här om du känner till målet som flankerar dig i första steget och inte är allt för upptagen med att slösa ammunition på lockbetet istället för att spana runt omkring dig.
Börjar du hänga med? Simpla saker men som amatörer ALLTID glömmer bort, proffs utnyttjar ständigt denna fördel.
Om du har spelat Airsoft (*) rätt länge så har du kanske räknat ut att gömma dig bakom något stort och solidt som står mellan dig och han som skjuter mot dig är väldigt effektivt, den stora solida ting skyddar inte alltid dig helt och hållet. Ett träd till exempel ger dig endast skydda från ett håll. Om en motståndare är kapabel att komma in från ett annat håll så bör din röda trasa vara redo därför atf du lär nog behöva den. En vägg däremot är väldigt effektiv med att skydda dig framifrån men inte från din FLANK eller din rygg. (Kommer du ihåg hur du inte tittar runt omkring dig så mycket när du försöker nedkämpa han som försöker nedkämpa dig?)
Därmed, om någon på flanken inte ger ifrån sin position så kanske han blir bortglömd därför att han inte är mycket av ett hot. Jag har slängt mig i skydd förut i en “semi-flankerings” position fram tills det att motståndarna glömde bort mig och sedan nedkämpade varenda en därför att dem inte var tillräckligt uppmärksamma. Det fungerar väldigt väl därför att spelarna gillar mål, ge dem ett och dem kommer att koncentrera sig på den, låt dem och om det inte är du så kommer dem tro att dem har skrämt iväg dig. Om det är du så håll dem upptagna så kommer din vän att kämpa ner dem åt dig.
airsoft taktik : flankeraEn annan aspekt över fysisk flankning gott folk är vad jag kallar för “målrik miljö” bilden nedan. När man anfaller en fiende, till och med de flesta amatörer sprider sig så att alla kan få in några skott. Detta gör det svårare för dig eftersom du kan endast nedkämpa ett mål i taget och det tar tid att byta mellan mål till mål. Hel automatisk eld är gött mos men endast en dåre skulle tro att man kan meja ner alla motståndare. Glöm inte bort att mål som du inte kämpar ner kan ta sin tid och kämpa ner dig.
airsoft taktik : flankeraNu titta på problemet från en annan synvinkel. Märker du någonting? Målen är VÄLDIGT nära varandra och byte av mål kräver minimal tid, vilket betyder att du kan kämpa ner fler av dem snabbare. Dem har också inte tagit skydd mot dit håll. Snabbt och ödeläggande. Du kan kämpa ner dem innan dem har fått en chans att sikta mot dig.
En annan fördel här är att man brukar inte skjuta förbi en kamrats kroppshydda (eller väldigt nära honom). Det betyder att dem inte kan nedkämpa DIG, vilket ger dig tid att göra något oönskat åt dem. I obeväpnad strid genom att hålla en person framför den andra gör att du endast behöver bekämpa en fiende i taget istället för två eller tre. Gött mos eller hur? Det är därför officerare och andra stridsledare gillar att flankera eftersom eldkraft är oftast koncentrerad mot fronten. Om du kan koncentrera din frontala eldkraft mot deras sidor så kan du nedkämpa fienden bit för bit istället för att ta hela kraften allt i ett, i alla fall tills dem omgrupperar sig, förutsätter att dem har tid nog och kan överleva länge nog.
Att bli omringad av en större styrka är nästan likadant som att bli flankerad på grund av att du inte kan hålla koll 360° hela tiden och bli tagen väldigt enkelt på plats.
Tänk över detta. Du kan effektivt bekämpa ett mål i en 15° båge (optimistiskt) upp till din maximala räckvidd. Du kan flytta den bågen varsom du vill, men hursomhelst kan du endast bekämpa de mål inom den bågen. Och flyttar du på bågen så saktas du ner. Ju mer avstånd du har att flytta på bågen, ju mindre effektiv är du. Är målen nära varandra så är det gött mos. Men om dem är längre ifrån varandra så måste du vara föriktigare.
Ifall du måste fortsätta vrida på huvudet för att se de andra målen så kommer du troligtvis vara på väg tillbaka till respawn båset inom kort.

Flankera i Airsoft: Psykiskt

Så nu förstår du det fysiska aspektet. Det är rätt så effektivt i sig själv och det psykiska aspektet är precis lika djävulsk och farlig.

Tillbaka till konceptet om ögonen och vapnet endast pekar åt ett håll. Spelarna gillar att behålla hotet FRAMFÖR dem där dem kan bli kvitt det. Hot från andra håll kan snabbt börja försämra personens förmåga att slåss effektivt därför att dem är för upptagna med att spana omkring och försöka hitta hoten. Allt du behöver göra är inte att se hotet och sedan är det tid för den röda trasan. Stress och paranoia nivån stiger och din strids position börjar snabbt att kännas som en dödsfälla, vilket det KOMMER göra. Detta förutsätter att målet inte drabbs för tunnel syn.

Ingen tycker om att få känna på att dem är i en dålig försvars position. Förutom om dem går helt och hållet “Alamo”, “Camerone”, “Thermopylae” eller <tillägg en strid där alla dör>, dem kommer retirera eller bli utslagna av de fientliga mål dem inte kunde se. Även om dem inte går ”Alamo” så kan dem bli lättare utslagna. Och det är det roliga med att flankera din motståndare och varför numerärt överläga har en tendens att vinna en strid.
Så nu har du en rätt bra förståelse över vad flankering egentligen är och att det gör så väldigt mycket för dina strider, från små till stora.
Så håll ditt huvud på ett gångjärn och gör mot de andra före dem gör det mot dig.
För mer information, taktik och tekniker se The Airsoft Bible: Book of Tactics.
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1466449098/warcatslairWarcat Out.-Bill Frisbee Aka WarcatMany thanks to Alfred from Sweden for the translation of this long article !
Airsoft taktik: Flankera by
Posted in Svensk Tagged with: ,