Wat is Airsoft ?

Wat is Airsoft ?

Wat is Airsoft ?

Wat is Airsoft? Airsoft is een militair simulatie spel waar gespeeld wordt met ofwel een electrisch aangedreven, door gas aangedreven of door een veer aangedreven replica van een vuurwapen. Normaal gezien zijn deze wapens kopijen van de echte in het leger gebruikte modellen zoals bijvoorbeeld ; M14 , M4 , MP7 , AK-47 , FAMAS ….

Wat is Airsoft?

Anders dan de paintballkogels, schieten airsoftwapens met 6mm ronde plastic balletjes, die BB’s genaamd worden en geen sporen van verf nalaten (vergeet geen bio-afbreekbare BB’s te gebruiken). Daardoor is airsoft gebaseerd op fair-play en meer toegespitst op de spelervaring dan op competitie.

Airsoft replica’s

Airsoft replicas vuren gemiddeld aan een rato van 300 to 900 rounds per minuut en kunnen doelwitten raken tot op 150 ft waardoor de gevechtssituaties de realiteit benaderen. Spelers kunnen gebruik maken van verschillende types van replica’s; pistolen,shotguns , scherpschuttersgeweren , automatische, halfautomatische , granaatwerpers en zelfs anti-tankwapens. Zo ook zijn er airsoft handgranaten en mijnen. Custom-replicas zijn replicas die verbeterd werden door de inwendige onderdelen aan te passen (om kracht te verhogen, meer precisie , hogere vuursnelheid…) of de uitwendige onderdelen zoals een kijker met rode stip , een geluidsdemper , of een granaatwerper en dergelijke bijvoorbeeld.

Prijzen voor een goedkope electrische replica starten vanaf 150 tot 250 dollar. Onder deze prijs mag je niet meer verwachten dan speelgoed. Met 300 dollar kan je een betrouwbare en krachtige replica aanschaffen. Dan zal het verder van je eigen budget afhangen ; zo kan je inderdaad zeer dure (en impressionante ) geweren vinden rond de 1000 à 2000 dollar.

De gekendste fabrikanten zijn : Tokyo Marui, Classic Army, King Arms, G&G, Echo 1, Mad Bull, Jing Gong, Cyma, Magpul, WE, UMAREX, Elite…

Airsoft spelletjes

Airsoft kan gespeeld worden in grote open ruimtes (in bossen, velden , stedelijke gebieden) of in close-combat speelvelden (genoemd CQB close quarters battle ) waarbij gebouwen  hangars en tunnels deel uitmaken van het speelgebied.

Dit speltype vindt meestal plaats in verlaten steden of speciaal gemaakte airsoft-zones Airsoft is niet gevaarlijk maar mondbescherming voor je tanden en oogbescherming zoals veiligheidsbrillen, of zelfs volledige gezichtsmaskers zijn noodzakelijk om veilig te kunnen spelen. Alle bijkomstige militaire uitrusting zoals helmen, knie en elleboogbescherming kunnen je helpen om verwondingen te voorkomen die je kan oplopen door te rennen, sluipun en kruipen door de bossen.

Mensen vragen soms of het pijn doet als je geraakt wordt. Er wordt meestal gevraagd een afstand van minimum 10 meter in acht te nemen om een pijnlijk schot te vermijden. De kracht van de wapens is meestal gelimiteerd tot 350 fps voor de automatische wapens en 500 fps voor de scherpschutters.

De airsoft-regels

Regels en speltypes varieren meestal veel van team tot team Sommigen zijn voorstander van korte spelletjes waarbij gebruik gemaakt wordt van de klassieke airsoft en game-scenarios zoals Deathmatch, Aanval en verdediging, Verover de vlag, Domination, King of the hill, Maak de bom onschadelijk, zoek en vernietig, Convooi & Escorte, Red de gijzelaar, Manhunt of Laatste man op het speelveld.

Teams die zich meer toeleggen op de simulaties en de spelervaring zullen eerder gebruik maken van scenario’s met rollenspel-elementen, klassen van spelers (officieren , medicussen, verkenners, scherpschutters , werktuigkundigen…) ombrengen van eigen teamleden, plotten, verraad en geschillen waarbij een geopolitieke achtergrond voorzien is, hypotetische oorlogen, toekomstige oorlogen (WO III of post-apocalyptische verhalen…) of zelfs originele spellen gebaseerd op op maffia of zombie horrorfilms.

Milsim (MILitaire SIMulaties) -spelers en teams spelen airsoft met een groot gevoel voor perfectie. Zij gebruiken de exacte uitrusting, kledij en hiërarchie en tactieken zoals de echte soldaten. Als Milsim-teams historische veldslagen naspelen zoals WO II, Vietnam of de moderne oorlogen zal de jonge generatie eerder beginnen met airsoft , beïnvloed door first person shooter-spelletjes zoals Battlefield en Call of Duty.

Many thanks to Danny
Photo Recon Ghosts Team

Wat is Airsoft ? by
Posted in Nederlands Tagged with:
  • carnosine eye drops

    Spring Eigenlijk alle wapens die er ter wereld bestaan zijn ook te verkrijgen voor airsoft met een spring systeem. Ze hebben de ware grootte en sommigen hebben ook het juiste gewicht. Ze zijn eigenlijk wat minder geschikt om Airsoft mee te spelen omdat ze niet zo krachtig zijn. Daardoor neem het niet weg dat ze zeer mooi zijn om te verzamelen of als side-arm.Vanwege de betaalbaarheid, onderhoud en ontwerp zijn het prima geweren om als eerste wapen kennis te maken met Airsoft. Deze wapens gaan lang mee en hebben weinig last van storingen. Hoe deze wapens te gebruiken? Trek de slede, die zich bevind op de top van het geweer, bij ieder schot naar achter. Met eigen kracht, word een veer gespannen. Wanneer de trekker wordt overgehaald ontspand de veer zich en word doormiddel van luchtdruk, ontwikkeld in de cylinder, gelanceerd door de loop. Hierdoor word ook meteen de naam Airsoft verklaard, lucht (air) en de veer (spring).Maten en materialen verschillen per wapen en per fabrikant, ook het meganisme wel nog wel eens verschillen.